gradient

You have no items in your shopping cart.

header-blog.jpg

Zweethutceremonie

"Gisterenavond heb ik meegedaan aan een zweethutceremonie. Ben nog een beetje ‘aangedaan’, maar man oh man het voelt zo lekker. De afgelopen 3 jaar heb ik dit eens per jaar gedaan, maar dit ritueel is zo krachtig dat ik het eigenlijk ieder seizoen wil doen.

Het is pikkedonker in de zweethut en je zit op de aarde. Er zijn vier ‘rondes’ die worden gekoppeld aan de windrichtingen. Ze staan voor jezelf, de ander, moeder aarde en dankbaarheid. In de rondes zweet je álles eruit en zing je mantra’s. Van te voren maak je gebedszakjes met je intenties en wensen en deze neem je mee de hut in om ze naderhand op het vuur te gooien. Zo laat je ze los en geef je het vertrouwen aan het universum.

In het donker en door de extreme hitte leer je zoveel over jezelf. Emoties komen gewoon omhoog of je dat nu wil of niet. Ik zat er gisteren relaxed bij, maar wat ik zo bijzonder vind is dat alle verhalen van anderen mij diep raakten omdat ze ergens ook over mij gaan. En dan te bedenken dat dit een ritueel is dat over de hele wereld door inheemse stammen al duizenden jaren wordt uitgevoerd.

Vannacht heb ik ongeveer 10 uur geslapen; ik voel me zo rustig dat als dit m’n laatste dag hier op aarde zou zijn ik daar he-le-maal ok mee ben. Maar, dat gaan we niet doen want ik heb the universe weer aan ‘t werk gezet ; )"

Naomi van Ree, deelneemster Zweethutceremonie

 

De zweethut

zweethutceremonie van healing spaceEen zweethut is een van wilgentakken gebouwde hut die wordt bedekt met dekens. Er worden stenen in een vuur heet gemaakt. Deze stenen worden in de hut overgoten met water. Het doel van deze oude ceremonie is ons lichaam en onze geest te reinigen.

Deze ceremonie is zowel om te vragen om hulp als ook om je dankbaarheid en daarmee je hulp te geven aan moeder aarde en het groter geheel. Je leven krijgt betekenis door rituelen in te bouwen die je bewust en gevoelig maken. Dit gebeurt onder andere door aandacht te besteden aan details. De rust die je vindt in het zorgvuldig uitvoeren van een ritueel geeft je hart de kans om tot rust te komen en daarmee verder te openen. De mensen die verbonden zijn met jouw hart profiteren hier direct van. De ervaring leert dat de zweethutceremonie daarom ook heel geschikt is om hulp te bieden aan mensen die je liefhebt, maar die zelf niet mee kunnen doen aan de ceremonie. Onder andere dat maakt deze ceremonie zo bijzonder.  

De ceremonie

De ceremozweethutceremonie sfeer2nie begint met het aansteken van het vuur. Voordat onze vuurman Marcelino het vuur aansteekt, nodigen we de windrichtingen, de zon en Moeder Aarde uit om het vuur te zegenen en om de ceremonie en ons te ondersteunen. Ook verbinden we elk een of meerdere stenen met onze intenties. Het vuur wordt flink opgestookt gedurende 1,5 á 2 uur, dit totdat de stenen roodgloeiend zijn.

In deze tijd bereiden wij ons voor op de ceremonie onder andere door het maken van tobaccoties/gebedszakjes. Hiervoor wordt een beetje tabak in een stukje gekleurd katoen gedaan en met een touwtje dichtgelust. Deze worden mee in de zweethut genomen om daar opgehangen te worden vlakbij de maker. Tijdens het maken van deze gebedszakjes kan een intentie gekozen worden, gebeden worden of om heling gevraagd worden voor een persoon, een plaats of een bepaalde kwestie. Ook oefenen we in deze tijd met de mantra’s die we in het diepste donker van de zweethut zullen zingen.
Wanneer de stenen roodgloeiend zijn kunnen de deelnemers zich klaarmaken om de zweethut in te gaan.

zweethutceremonie sfeer1

We gaan bedekt de zweethut in, gekleed in een omslagdoek. We kruipen de hut in met de richting van de zon mee en nemen plaats rondom de hocoka (heilige cirkel, centrale kuil voor de stenen) Voordat we de zweethut inkruipen, wordt iedereen gesmudged ofwel gereinigd met rook van witte salie door Toña.

Toña geeft een teken en de eerste stenen worden naar binnen gebracht. De deken-deur wordt gesloten, het is aarde donker, de stenen gloeien. Toña richt haar gebeden tot Spirit. Water wordt over de stenen gegoten, waardoor stoom ontstaat en het warmer wordt. We zingen de mantra’s die we geoefend hebben en bidden. In vier rondes met elk een eigen thema, wordt de intensiteit opgevoerd. Tussen de rondes gaan we even naar buiten om wat te drinken en af te koelen. De laatste ronde is een ronde van dankbaarheid. We kruipen de zweethut uit en bedanken elkaar. Ieder neemt zijn tobaccoties mee om deze te offeren aan het vuur.

Daarna is de ceremonie afgelopen en kunnen jullie fijn uitrusten en wat eten en klaarmaken voor de avond/nacht.

Details cursus

Kosten: € 195,- per persoon.
Locatie: Hoogland (bij Amersfoort). Deze ceremonie kan ook als maatwerk voor groepen op andere locaties worden gegeven.
Kleding: We gaan bedekt de hut in, een grote wikkeldoek is zowel voor mannen als vrouwen het meest comfortabel.
Lunch: De zweethutceremonie is een reinigingsritueel. De bedoeling is dat je na een goed ontbijt tot aan het avondeten na de ceremonie niet meer eet. Wij zorgen wel tussendoor voor lichte versnaperingen, voor wie dat nodig heeft en natuurlijk heel veel water. Goed als je je eigen waterfles meeneemt.
Avondeten: Na de ceremonie wacht je een heerlijke vegetarische maaltijd.

 

zweethutceremonie healing space
 

Data en aanmelden

22 mei 2021 Stiltereis Griekenland 2021 - 1e Reis
31 mei 2021 Stiltereis Griekenland 2021 - 2e Reis
25 juli 2021 Couple Retreat Mandali
18 sept 2021 Zweethutceremonie Hoogland

 

Betalingsvoorwaarden/annuleren

Zie hiervoor de algemene voorwaarden.

Meer weten?

Gebruik het contactformulier.

Stiltereis Griekenland Healing Space

Schrijf je hier in voor Retreats

22 mei 2021 Stiltereis Griekenland 2021 - 1e Reis
31 mei 2021 Stiltereis Griekenland 2021 - 2e Reis
25 juli 2021 Couple Retreat Mandali
18 sept 2021 Zweethutceremonie Hoogland

Contactgegevens


085 - 200 6969

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Ga naar Instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief: